Určitě už jste slyšeli o nemoci jménem rakovina. A zřejmě víte i to, že je jí více druhů, i to, co ji má mimo jiné vyvolávat. Víme, že je tu rakovina plic, prsu, mozku, krve nebo třeba tlustého střeva, a že si ji nejspíše uženeme, když kouříme, pijeme alkohol nebo se vystavujeme nadměrně slunečnímu svitu nebo dýcháme znečištěný vzduch.
Ale co se týká rakoviny tlustého střeva, ukazuje se prý, že za ní stojí i něco docela jiného. V Americe zkoumali, proč roste množství případů této rakoviny i mezi mladšími ročníky, než bylo po dlouhá léta běžné, a dospělo se k zajímavému zjištění. Že prý za rakovinou tlustého střeva stojí zánět, který způsobuje rychlejší stárnutí a chátrání buněk, jež se pak nedokážou bránit rakovinnému bujení, a tento zánět je pak vyvoláván baktérií Fusobacterium, které se daří zejména u mladých Američanů díky přehnané konzumaci energetických drinků.
Takové nápoje totiž obsahují cukr, který oněm baktériím skvěle vyhovuje, a je tu obsažen rovněž taurin, který prospívá množení oněch baktérií též. A když se k tomu přidá fakt, že Američané konzumují málo vlákniny, která zpomaluje uvolňování glukózy v krvi a tím brání vzniku zánětu, není divu, že začínají už v poměrně nízkém věku trpět právě zmíněným druhem rakoviny.
Prostě bychom podle nejnovější studie měli konzumovat méně cukru a více vlákniny. Čímž lze vzdorovat vzniku rakoviny tlustého střeva. A měli bychom se vyvarovat i nebezpečného taurinu v energetických nápojích. Protože Američani, kteří tomuto holdují, mají v průměru stejně opotřebované buňky jako o patnáct let starší lidé, kteří energetickým drinkům neholdují. Závěr amerických vědců je tedy jednoznačný. My lidé bychom se měli stravovat zdravěji. Abychom se vyhnuli mimo jiné i rakovině tlustého střeva. Pro mne osobně to ale už nic neznamená. Ony drinky nepiji a kvůli svému věku už stejně musím chodit na preventivní prohlídky. Aby si doktor vydělal.