Schválně si tipněte z jakého období se našly první písemné zmínky o malinách? Z dob Antiky!
Sladké a voňavé maliny jsou velmi chutné, ale mají i skvělé antioxidační účinky na náš organismus. Obsahují vitamín B7, C, K a minerály vápník, hořčík, fosfor, draslík a měď. Jsou plné vlákniny a komplexních sacharidů. Mají vysoký podíl antioxidačních látek, které zpomalují stárnutí organismu.
Věděli jste? Hrnek malin pokryje 50% denní dávky vitamínu C.
Maliny a účinky na zdraví:
- posilují imunitu
- podporují metabolismus
- podporují správnou funkci srdce a nervové soustavy
- detoxikují organismus
- regulují hladinu cukru v krvi
- snižují krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu
- působí proti šerosleposti
- jsou močopudné
- posilují vlasy, nehty a kůži
- působí jako afrodiziakum
- urychlují hojení
- působí jako prevence degenerativních onemocnění jako je například Alzheimerova choroba
Jak maliny konzumovat?
Maliny si vychutnejte nejlépe čerstvé v jejich přirozeném stavu. Díky své sladké chuti se hodí i do nejrůznějších smoothiích nebo ovesných kaší. Nemusíte se bát ani experimentů u slaných pokrmů. Malinami posypte zeleninové saláty nebo je dejte jako ozdobu na pečivo se zeleninovou pomazánkou.
Znáte malinový ocet?
Malinový ocet by neměl chybět v žádné kuchyni ani domácí lékárničce. V kuchyni ho můžete použít jako dresing do salátů a v lékárničce ho použít jako kloktadlo při bolestech v krku. Jak si malinový ocet připravíte doma? Jednoduše. Zalijte 500g malin litrem vinného octa a nechte dva týdny odstát. Po dvou týdnech nálev sceďte, přelijte do lahve a můžete používat.
Maliny v kosmetice
Maliny jsou ceněné i v kosmetickém průmyslu. Ze semínek se vyrábí malinový olej, který je bohatý na vitamín E, esenciální mastné kyseliny a další prospěšné látky. Malinový olej zklidňuje pokožku a je vhodný i na citlivou pleť.