Kdybyste nahlédli do přesných statistických údajů hasičských záchranných sborů, patrně byste tam objevili i položky hasebních zásahů při požárech, zapříčiněných vzduchotechnikou v panelovém domě. Možná vám to připadá poněkud podivné, vždyť je to plechové potrubí, kudy proudí jen vzduch, tedy žádné hořlavé výpary a látky, tak proč tolik povyku kolem toho?
Toto podceňování skutečností a nedostatečná informovanost veřejnosti je možná také jedním z důvodů, proč k ničivým požárům vzduchotechniky vůbec dochází. Ostatně takto je to v životě se vším, kdyby lidé nejprve prožili děsivá traumata postupného umírání na rakovinu plic, než by vůbec poprvé vzali do úst cigaretu, možná, že by na této planetě nikdo nekouřil.
Ohledně vzduchotechniky v paneláku se to má tak, že do potrubí je sice nasáván vzduch z bytových prostor, ale ten není ani suchý, ani čistý a ani sterilní. Obsahuje bakterie, prach, a také mastnotu, nejčastěji rozptýlenou při přípravě pokrmů, zejména smažených a pečených. Kombinace prachu a mastnoty pak vytvoří na vnitřních stěnách potrubí velmi lepkavý povlak, který nelze tak snadno odstranit, můžete se o tom přesvědčit sami například pokud se snažíte uklidit v kuchyni horní desku horních skříněk, kam se občas i přes funkční digestoř mastný prach dostane.
Jestliže se vrstva mastného prachu přiblíží hodnotě jednoho milimetru (ne centimetru, ale milimetru), máme tu velmi nebezpečnou hořlavinu. Tu pak stačí zapálit nějakou jiskrou od sporáku, a váš byt je záhy v plamenech, protože ze vzduchotechniky se oheň díky proudění vzduchu velmi rychle rozšíří do okolního prostředí, a někdy může zachvátit i více bytů najednou.
Neriskujte tedy ztrátu střechy nad hlavou, pokud vysloveně nemusíte, stačí se domluvit na domovní schůzi a nechat provést revizní práce pro celý objekt. A máte klid.