Náš lifestyle je neodmyslitelně spojen s naším zdravím, a to někdy mnohem složitějším způsobem, než by se na první pohled mohlo zdát. Například. Už od dětství se pěstují naše návyky, a právě i určitým způsobem náš budoucí životní styl. Jednou možností za všechny může být třeba čištění zubů. Je běžné, že dítě se vzteká a nechce si zuby nechat vyčistit. Pokud je rodič trochu důslednější, nenechá dítě, aby si samo určilo, co se bude a nebude dít. A to proto, že jako dospělý člověk by měl vědět, že čištění zubů je nezbytně nutné. Právě taková starost o zubní hygienu je jen zvyk, na který si dítě nakonec zvykne a výsledkem bude kvalitní a stálý chrup.

zubní lékař

Dítě se tak vyhne bolestivým kazům, které jeho i rodiče spolu s ním vyženou k doktorovi. Kvalitní chrup je nezbytný pro to, aby se dítě naučilo správně vyslovovat a nebylo tak nutné vyhledat pomoc logopeda. K tomu navíc je zkažený chrup rizikový z hlediska infekce. Po dlouhou dobu nemusí docházet k žádným problémům, ale i tak se jednou může stát, že bude organismus dítěte oslabený a infekce ze zubů se tak bude moci jednoduše projevit kdekoli jinde v těle.

čisté zuby

Funguje to tak stejně i u dospělých, proto se před některými léčbami je nutné odstranit tzv. infekční fokusy, kam spadají právě třeba zkažené zuby. Z výše napsaného je jasné, že, i když je někdy velmi složité dítě přesvědčit a v úsilí vytrvat, je nanejvýš vhodné dítěti základy starosti o dutinu ústní vštípit. Musíme si přiznat i my dospělý, že občas naše péče není bezchybná a umývání zubů je i pro nás docela náročné, přestože víme, jaké důsledky to bude mít. Jenže my jsme již za své chování zodpovědní sami. Obvykle se nám naše chování splatí docela brzy návštěvou zubního lékaře. U něj se obvykle kajeme za to, že jsme zuby nečistili, jak jsme měli a naše peněženky to pocítí jakbysmet.